Zomrela Nataľja Gorbanevská, účastníčka protestu z roku 1968

30.11.2013 Celý región

Moskva 30. novembra (TASR) - Vo veku 77 rokov zomrela v noci na piatok disidentka a poetka Nataľja Gorbanevská, ktorá sa v roku 1968 zúčastnila známej moskovskej demonštrácie proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Informovala o to dnes agentúra RIA Novosti.

Gorbanevská sa narodila v Moskve v roku 1936 a po skončení štúdia filológie na Leningradskej štátnej univerzite začala pracovať ako prekladateľka technickej literatúry.

V auguste 1968 bola jedným z účastníkov osemčlenného protestu proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Príslušníci KGB účastníkov nepovoleného, unikátneho protestu na území ZSSR zatkli a odsúdili na viacročné tresty väzenia, Gorbanevskú poslali do psychiatrickej liečebne. Po prepustení na slobodu väčšina z demonštrantov emigrovala do Francúzska a USA.

Aj Gorbanevská sa po emigrácii zo Sovietskeho zväzu v roku 1975 usadila v Paríži, kde pracovala ako redaktorka disidentského štvrťročníka Kontinent émigré a korešpondentka ruskej redakcie Rádia Slobodná Európa.

Od 80. rokov až do roku 2003 pracovala pre ruské exulantské noviny Russkaja Mysľ. Gorbanevská bola autorkou pätnástich zbierok poézie a prekladateľkou diel z poľskej, francúzskej a slovenskej literatúry.

V roku 1976 jej americká folková speváčka a pesničkárka Joan Baezová venovala svoju pieseň "Natalia". Na albume zloženom zo živých vystúpení "From Every Stage" ju Baezová uviedla slovami: "Vďaka ľuďom, ako je Nataľja Gorbanevská som presvedčená, že vy aj ja ešte žijeme a chodíme po tejto zemi".
 
 
 

Vyberte región